Att fotografera ett ekipage

Nu under pingsthelgen var Stockholmstränarn nere och hade dressyrkurs på Lerk. Självklart var jag med med båda hästarna. Dock hade jag ett litet problem före helgen. På onsdagen innan gick min ena stövel sönder, det var ingen bra start på den hoppträningen som sedan slutade i katastrof, behöver inte nämna något mer om den träningen men kan lugna alla som hörde ett vrål i onsdags att både häst och ryttare mår bra. Jag fick ju lov att ta mina gamla shorchaps som har hängt med sen tiden i england dvs 10 år nu. Dom har varit bra och jag har älskat dom mycket men dom ser ut att ha hängt med i 10 år och har väl utseendemässigt gjort sitt.

Jag vet inte riktigt varför men när jag tränar dressyr vill jag att allt ska vara prydligt, man känner sig mycket bättre då på något sätt. Hästarna ska vara välputsade (nåja, välsprayade med glansspray), vita strumpor ska på och uttrustningen ska vara putsad. Själv försöker jag hålla även mig själv någalunda ren. Då stöveln var tvungen att lagas och jag blev rekomenderad att åka till Kungälv tänkte jag att egentligen så kanske det är lika bra att köpa nya snygga så kan man ha ett par stövlar för vardagsridning och ett par för tävling. Jag hade i bakhuvudet ett par fina dressyrstövlar från Mountain Horse som jag vet de säljer på Tre Hästar i Kungälv. Om inte de skulle passa så kunde jag ju investera i nya shortchaps som en nödlösning. Jag och Sambon drog iväg på fredag förmiddag till Kungälv och Tre Hästar. Glad i hågen stegade jag in i butiken och sa att jag ville prova denna fina dressyrstövel, problemet jag hade innan jag provade var i vilken färg jag ville ha då de fanns i läcker brun och i svart. Jag bad om den vidaste stövel och fick den framtagen. På reastället så hängde det rearidbyxor och jag hittade ett par fina gröna till bra pris som jag tog på mig när jag skulle prova stöveln. Tog på mig stöveln och upptäcker till min fasa att de är för smala i skaftet. Frågade en ur personalen om jag inte kunde få en vidare storlek och då visade sig det att jag fått den vidaste. Va fan ska alla dressyrryttare vara så himla smala för undrar ju jag??? Så det fick bli ett par shortchaps och så tog jag även reabrallorna och gick. Det är ju för övrigt shoppingkväll på Tre hästar ikväll mellan 18.30-20.30 med rea på det mesta mellan 20-30% så man kanske skulle skynda sig dit efter ts mötet ikväll och köpa ett par stövlar i en annan modell som passar?

Hur som helst, vi åkte in till skomakaren i Kungälv som tittade på min stövel. Hon tråcklade och grejade och fick ner kedjan och drog upp och ner och upp och ner. Hon sa att de första taggarna på kedjan inte var bra men att det kanske kunde gå ändå utan att byta. Så jag tog på mig stöveln och drog kedjan upp och ner och upp och ner flertalet gånger och den höll. Hon lovade mig att om den inte höll så skulle de fixa den innan dressyrtävlingen nästa helg. Vi åkte hem, jag gick på massage på Studio M här i Lilla Edet, att jag inte har gått på det tidigare undrar jag för det var verkligen bra!

Så i lördags var det dax för träning. Först ut var Mini som skötte sig exemplariskt. När passet nästan var slut så tänkte jag den förbjudna tanken att mina stövlar faktiskt hade hållt sig hela. 3min senare så kände jag hur dragkedjan sprack. Skit. Det var inte mycket att sörja över utan bara att ta shortchapsen när det senare var Norpans tur. Då jag red först och sist hade jag tid att kolla på de övriga. Blondie hade bett mig fota henne så jag hade ju med mig kameran och tog lite bilder. Norpan skötte sig finfint när det var hennes tur.

På söndagen hade Sambon lovat att följa med och dokumentera Minis träningspass. Vi hade en liten genomgång hur hästen skulle se ut på bilderna. Då jag hade tagit rätt många kort under dagen så var ju en och annan bild rätt bra så jag visade honom hur man vill att hästen ska se ut när den travar och även när den galopperar. Han har ju tagit kort förut så han vet ju egentligen hur man ska ta men jag hade en liten genomgång för att vara på den säkra sidan. Men jag glömde det allra viktigaste. Jag glömde att påtala att det finns vissa vinklar som man inte tar kort från som tex snett bakifrån. Vet ni hur stor röv man får om någon fotar en snett bakifrån? För att kunna fota någon snett bakifrån när den rider så måste ryttaren vara minst normalviktigt, gärna undernärd vilket jag inte direkt kan påpeka att jag är för stunden. Sen är det ju det där med ryttarens position, man ska ju vara upprät och inte luta sig för mycket framåt eller bakåt. Händerna ska äve vara i rätt position, inte för höga eller för låga. Hur som helst, ridpasset gick väldigt bra på Mini och även sedan på Norpan. Med Norpan red vi igenom MsvC1 programet som vi ska rida på söndag. Stockholmstränarn sa att min ritt var en ca 65% ritt för dagen och att jag ska vara ännu mer noggrann när jag rider på söndag. Själv tycker jag nog faktiskt att det är Norpan som ska vara lite mer noggrann för jag menar hon borde ju kunna programmet och gå på autopilot?

Mellan mina ritter så fotade jag ju de som jag hann och fota. Jag ska ju laga mat till Stockholmstränarn och så ska vi ju äta också, Göta Grillen är ett fantastiskt bra ställe att laga sin mat på får jag lov att säga! Väl hemma på kvällen laddade jag ner bilderna på min dator som idag verkar ha gett upp och lämnat in, det är en annan historia och jag kan tillägga att jag faktiskt inte gjorde mer än stängde av den är den hängde sen. Det var tydligen droppen för den datorn. Hoppas att Sambon kan fixa den. Hur som helst, Sambon som är duktig på att ta kort hade tagit en hel del kort på mig och Bästaste när vi red, några var riktigt bra och några var från lite fel vinklar! Hästarna såg ju fina ut men förstår inte riktigt hur han kunde fånga oss i de olika positionerna? Skulle ju så gärna vilja lägga ut lite fina bilder men de ligger ju oturligt nog på den andra datorn. Jag började tala om för honom de olika vinklarnas betydelse men det kändes som om han mest sköt över problemet på oss ryttare, han mumlade något om att det var väl upp till oss att hålla rätt position och inte ha så breda arslen och skulle han ha tagit hänsyn till alla dessa regler skulle det knappt ha blivit några bilder... Inte för att jag egentligen vill medge det men han kan ju faktiskt ha en viss poäng. Sen fick jag själv en liten lektion om hur det fungerade det där med fokus och skärpa eller vad det nu hette, han påpekade att många av dom bilderna som jag hade tagit inte hade fokus på själva ekipaget utan någon buske i bakgrunden. Men petnoga, man ser ju att det är någon som rider som i varje fall och att den inte har en bred röv när jag har fotat svarade jag snabbt.

Nä nu är det dax att åka till stallet och mocka för Änglabarnet och Drottningen!

Vi hörs!

Ha det så bra alla mina vänner!

RSS 2.0